Vrijwel alle baby’s vinden het fijn als hun omgeving voorspelbaar is. Een knuffeldoekje kan daardoor een echte troostgever worden

Al op jonge leeftijd kun jij je baby in bed iets meegeven wat op den duur veilig en vertrouwd aan zal voelen. Dat kan een knuffeldoekje zijn. Wanneer je een knuffeldoekje in het gezichtsveld van je baby in het wiegje plaatst, dan went je baby in eerste instantie aan het uiterlijk. Zodra je baby leert grijpen, went je baby ook aan de textuur. Het knuffeldoekje kun je aan de zijkant van de wieg vastmaken, zodat het goed in zicht is en je baby het niet kwijtraakt na één keer grijpen.

Een knuffeldoekje kan een zeer belangrijk ankerpunt zijn voor een oudere baby, maar vooral ook later op de dreumes- en peuterleeftijd veel troost bieden. Het is handig om vanaf het begin meerdere kopieën te hebben, omdat ze op de latere leeftijd kwijt kunnen raken en je ze af en toe ook in de wasmand wil gooien. Laat je baby meteen aan alle kopieën wennen. Je baby zal namelijk niet de eerste zijn die een exacte kopie op de latere leeftijd niet accepteert.

Mijn schoonmoeder had voor mijn zoontje zes dezelfde knuffeldoekjes gemaakt. Hoe ouder hij werd, hoe duidelijker de band tussen hem en zijn doekje werd. Toen hij ongeveer acht  maanden oud was, zag ik voor het eerst dat alleen al het aanbieden van het doekje in bed een gaap bij hem kon ontlokken. Op de opvang, waar ook een exemplaar lag, konden de leidsters mooi het knuffeldoekje inzetten als hij niet makkelijk te troosten was. Bij het doorkomen van de tandjes hoefde hij niet te duimen, hij stopte gewoon zijn doekje in zijn mond om op te kauwen. Het doekje ging overal mee naartoe. Met al dat gekauw en gesleep was het ook fijn dat het knuffeldoekje in de was kon en er tegelijkertijd nog een stapeltje op de plank lag ter vervanging. Tot na zijn derde jaar kon het doekje nog steeds troost bieden als hij even niet meer wist wat hij met zijn emoties aan moest. Met drie jaar begon hij echter ook af en toe kenbaar te maken dat hij het knuffeldoekje niet meer nodig had tijdens het slapen. Soms wel en soms niet. Op weg naar volwassenheid.