Witte ruis is geluid dat uit verschillende geluidsfrequenties is samengesteld. Witte ruis kan troostend en rustgevend zijn voor je baby. De laatste tien weken van de zwangerschap hoorde je baby continue een vergelijkbaar monotoon geluid, namelijk het stromende bloed naar je baarmoeder.

Met name de eerste drie maanden na de zwangerschap kan witte ruis zeer troostend werken. Je kunt het zowel voor het inslapen van je baby als het doorslapen gebruiken. De meeste ouders gebruiken het tijdens het inslapen. Ook kun je er harde geluiden in huis mee maskeren, zoals die van een blaffende hond, de deurbel of van je andere kinderen.

Is je baby prikkelgevoelig, dan kan witte ruis een uitkomst bieden als je bij iemand op bezoek bent. Je kunt het in de buurt van de kinderwagen aanzetten. Dat maakt dat je baby minder gehinderd wordt door de nieuwe geluiden uit de omgeving. Niet alleen harde geluiden worden door witte ruis gemaskeerd. Ook de subtiele geluiden die je baby’s aandacht tijdens de lichte slaapfase kunnen vangen.

Roze ruis is een variant van witte ruis dat net iets prettiger klinkt. Het is laag, diep, rijk en monotoon. Vergelijkbaar daarmee is het geluid van je hartslag, een ventilator, de golven van de zee en de motor van een auto.  

Geluid dat een hogere toonhoogte heeft, zoals een stofzuiger of een haardroger, klinkt net iets minder prettig aan de oren. Toch neemt een groot deel van de baby’s daar ook genoegen mee. Met name als ze nog maar een paar weken oud zijn. Hoe dichter ze de drie maanden naderen, hoe belangrijker de roze ruis variant wordt.

Tegenwoordig zijn er verschillende mobiele applicaties verkrijgbaar waarop witte ruis wordt afgespeeld. De app ‘White Noise Baby Sleep Sounds’ van AMICOOLSOFT is daar een goed voorbeeld van. Bedenk wel dat sommige mobiele telefoons, afhankelijk van de kwaliteit van de luidsprekers, het geluid van witte ruis vervormen.

Leg je mobiele telefoon ergens naast het bedje van je baby. Voor je baby moet het als prettig achtergrond geluid klinken. Bij het inslapen mag je het wat harder zetten dan bij het doorslapen. Bij voorkeur zet je de witte ruis tien minuten na het inslapen uit. Bij storende omgevingsgeluiden kun je het aan laten staan.

Gebruik je witte ruis tijdens de spookuurtjes, dan varieer je het volume afhankelijk van de mate van huilen van je baby. Zie pagina 22 voor meer informatie over spookuurtjes en pagina 24 voor een troosttechniek tijdens de spookuurtjes.

Witte ruis mag je gaandeweg afbouwen, maar dat hoeft niet. Afbouwen gaat het gemakkelijkst vanaf een leeftijd van drie of vier maanden. Gebruik het dan geleidelijk bij minder slaapjes. Het is handig om te beginnen bij die slaapjes waarbij je baby het gemakkelijkst inslaapt.