Het geven van borstvoeding kan naast vele voordelen ook extra uitdagingen rondom het slapen met zich mee brengen. Daarom wordt in ‘Lekker slapen vanaf de geboorte’ extra aandacht besteed aan het geven van borstvoeding. Een deel van de informatie is ook toe te passen bij flesvoeding.

Ervaringen met borstvoeding zijn divers en niet altijd met elkaar te vergelijken. Hieronder is in vogelvlucht een overzicht van ervaringen weergegeven. Op de volgende pagina beschrijf ik mijn eigen ervaring met zowel borst- als kunstvoeding.

De ervaringen van vrouwen met borstvoeding zijn divers. De hormonen die bij borstvoeding vrijkomen kunnen een geluksgevoel geven en je slaperig en relaxed maken. Het kan ook zijn dat de hormonen bepaalde bestaande persoonlijkheidstrekjes bij je versterken, zoals het verder aanwakkeren van je perfectionisme. Je wil alles dan helemaal goed doen en het moet precies zo gaan zoals jij het wil. Dat maakt dat je innerlijke rust een tijdje ver te zoeken kan zijn. Je borsten kunnen in het laatste geval zelfs in een onherbergzaam gebied transformeren waardoor het alleen al denken aan je borsten pijnlijk kan zijn. Waar de ene moeder bij wijze van spreken de hele straat met haar melk kan voeden, blijft het voor een andere moeder juist een langere tijd een pijnlijk gevecht om voldoende melk te produceren.

Een veel gehoorde klacht van kersverse borstvoedende moeders is dat ze het gevoel hebben in een soort van melkkoe veranderd te zijn. Steeds maar moeten opdraven wanneer het tijd is voor een voeding. Anderzijds kan het moeders juist ook een trots gevoel geven wanneer hun kindje groeit en verder ontwikkelt op hun eigen geproduceerde borstvoeding. Het meest waarschijnlijk zullen bij jou zowel positieve als negatieve gevoelens elkaar afwisselen in deze turbulente eerste maanden.