Laat jij je baby in de avond structureel meerdere keren kort op elkaar aan de borst drinken, dan produceer je in de avond totaal genoeg voeding om zonder late avondfles uit te kunnen. Doe je dat niet, of heeft je baby er geen behoefte aan, dan kan het helpen om vanaf twee weken na de geboorte bij de laatste voeding in de avond een fles met een ruime portie voeding afgekolfde melk te geven. Met name wanneer je melkproductie in de avond lager is dan overdag. En met name wanneer je niet dagelijks al een extra voeding kolft.  Zie pagina 19 voor het nut van het kolven van extra voeding. De kans dat je baby wat extra uurtjes in de nacht pakt is groter op een vol maagje.

Een flesje afgekolfde melk kan ook nuttig zijn bij baby’s die laat in de avond te slaperig zijn om een goede portie voeding tot zich te nemen. Met de snelle doorgang van de speen kun je in relatief korte tijd een volledige voeding aanbieden. Belangrijk is dan om in de gaten te houden of je baby de melk toestroom wel goed aan kan en zich dus niet verslikt. Wanneer je baby zich vaak verslikt aan de avondfles, kan je baby een afkeer voor de fles ontwikkelen. 

Het timen van je kolfmoment (-en) is belangrijk om een goede melkproductie te garanderen en voldoende voeding in je avondfles te kunnen geven. De kans dat je melkproductie daalt is het kleinst als er niet al teveel tijd zit tussen de laatste voeding of kolfmoment en de eerstvolgende ochtendvoeding. Je partner kan de avondfles geven, terwijl jij beide borsten kolft. Dat kan handig zijn wanneer jij je baby wil laten wennen aan de fles, je slaperige baby meer drinkt uit de fles dan uit de borst of omdat je partner ook graag een voedingsmomentje wil. De vraag is echter of je dan voldoende voeding kolft voor de avondfles van de volgende dag. Kolf je op dat tijdstip minder af dan overdag, dan kun je de onderstaande twee opties proberen. 

In de ochtend of overdag een extra kolfmoment inlassen, zodat er samen met het kolfmoment laat in de avond voldoende voeding in het flesje beschikbaar is. Bedenk dat er tijdelijk door het extra kolfmoment bij de daarop volgende voeding wat minder melk beschikbaar is. Na ongeveer twee tot drie dagen is je melkproductie weer voldoende gestegen.

Je kunt uitproberen of het goed gaat zonder een extra kolfmoment. Wanneer je melkproductie daalt door bijvoorbeeld stressvolle omstandigheden of ziekte, kun je op dat moment alsnog voor optie 1 gaan.

Geeft je partner de avondfles en wil jij vroeg naar bed? Dan kun je de onderstaande opties proberen mits:

  • De borstvoeding goed op gang is.
  • Je baby ouder is dan twee maanden.

     

Doordat jij vroeg naar bed gaat zonder te kolven dan wel borstvoeding te geven, worden je borsten een lange tijd niet gestimuleerd. Je melkproductie kan dalen.

Om te compenseren voor de lange periode dat je borsten niet gestimuleerd worden, kun je overdag proberen meer te kolven dan je baby nodig heeft aan voeding op een dag. Je kolft dan één voeding voor de avondfles en een halve voeding voor de opslag. De ene moeder kolft bij één kolfbeurt gemakkelijk twee voedingen, de andere moeder heeft daarvoor meerdere kolfbeurten nodig.

Grote kans dat je het teveel werk vindt om overdag meer te kolven dan je baby nodig heeft op een dag. Het kan zijn dat je baby genoeg heeft aan de kolfbeurt voor de avondfles. De kolfbeurt voor de extra voeding laat je dan achterwege.

Hoe ouder je baby is, hoe groter de kans is dat je melkproductie voldoende gestabiliseerd is om het aan te kunnen.