Een baby die goed op lichaamstemperatuur is, slaapt over het algemeen een stuk beter dan een baby die te koud of te warm is.  Op deze pagina lees je hoe jij je baby goed op lichaamstemperatuur houdt en hoe je deze kunt controleren.

Als je baby het voortdurend koud heeft, moet je baby alle zeilen bijzetten om het lichaam warm te houden. Dat gaat ten koste van de weerstand van het lichaam, waardoor je baby vatbaarder wordt voor infecties.  Loopt de lichaamstemperatuur van je baby te ver op, dan kan dat door onder andere warmtestuwing gevaarlijk worden. Bij warmtestuwing stijgt de temperatuur van je baby verder, doordat je baby onvoldoende de overtollige warmte af kan geven aan de omgeving. Naast het ontstaan van oververhitting wordt daarmee de kans op wiegendood vergroot.

Een kamertemperatuur van 16o C – 18o C is volgens stichting VeiligheidNL ideaal voor je baby.

De handjes en de voetjes horen niet koud te zijn. In plaats van de verwarming hoger te zetten, is het aan te raden je baby warmer te kleden. Je baby kan op die manier de eigen lichaamswarmte vasthouden en via het hoofdje warmte afgeven. In de zomermaanden ligt de kamertemperatuur hoger. Daar kun je de kleding van je baby op aanpassen.

Als je baby zichzelf op temperatuur kan houden zonder kruiken geldt de volgende vuistregel: Eén laag kleding meer dan jij. Wil je nog nauwkeuriger weten wat jij je baby met name in bed aan kan doen, dan biedt de zogenaamde TOG waarde meer houvast. Op de website van Kraamzorg Het Groene Kruis wordt de betekenis van de TOG waarde uitgelegd en worden eenvoudige adviezen gegeven aan de hand van de TOG-waarde.

Je kunt met de rug van je hand in het nekje van je baby globaal voelen of je baby niet te warm of niet te koud is. Je voelt dan of je baby niet te klam (zweten) of juist te koud aanvoelt.

Een rigoureuze manier om jezelf gerust te stellen is om af en toe je baby via de anus te temperaturen. Een lichaamswarmte tussen 36.7 en 37.4 graden is een goede lichaamstemperatuur. Dit kun je in het begin af en toe doen voor je eigen geruststelling. Maak het niet te bont. In principe hoef je na de kraamweek alleen op indicatie van een zorgverlener te temperaturen, of wanneer je denkt dat je baby ziek is.