Het rekken van de wakkertijd kan averechts werken als je baby nog geen drie maanden oud is. Na vier maanden kan het juist helpen wanneer je de wakkertijd van je baby tussen 7.00 en 19.00 uur wat probeert te rekken. Hoever je de wakkertijd van je baby kunt rekken is niet precies te zeggen. Dat is een kwestie van uitproberen. Zo vergroot je overdag de kans op voldoende lange slaapjes.

De dutjes zorgen er niet alleen voor dat je baby meer uitgerust is overdag. Ze zijn ook belangrijk voor een goede nachtslaap. Hoe minder uitgerust je baby de nacht in gaat, hoe meer adrenaline zich in het lijfje opstapelt. Na een paar uurtjes slapen is je baby dan klaarwakker.

Vanaf vier maanden doen de meeste baby’s drie dutjes overdag. In het onderstaande schema zijn de slaapjes en wakkertijd van drie verschillende baby’s van vijf maanden oud op een willekeurige dag weergeven. De baby’s doen ideale slaapjes.

Zo goed als in bovenstaand schema gaan de slaapjes niet bij iedere baby en zeker niet elke dag. Bovendien verschillen baby’s onderling in hoeveel slaap ze nodig hebben. Zoals op pagina 3 vermeld zijn er ook baby’s die overdag tevreden kunnen zijn met het doen van korte dutjes. Daarnaast zijn er baby’s die zich sterk verzetten tegen het namiddagdutje. Denk je dat je baby alsnog een namiddagdutje nodig heeft, dan kan het lonen om tijdens het namiddagslaapje op pad te gaan. Je kunt er dan een kinderwagen of draagzak dutje van maken.

Ook goed om te weten – De gemiddelde baby zal na de voeding van 19.00 uur gaan slapen en gewekt moeten worden voor de laatste voeding voor de nacht. Een deel van de baby’s blijft echter tot aan de voeding laat in de avond wakker. Zie pagina 31 voor informatie over oudere baby’s en kinderen voor wie elf tot twaalf uur slaap teveel is.

Je kunt ervoor kiezen het ochtenddutje van je baby in te korten tot een slaapje van  30 – 60 minuten. Dat maakt de kans groter dat je baby langer slaapt tijdens het middagdutje. Slaapt je baby gemiddeld meer tijdens het middagslaapje dan bij de overige slaapjes, dan is de kans het grootst dat je gedurende de dag een tevreden baby hebt. Het past namelijk beter in het uiteindelijke ritme van je baby. Dit geldt niet wanneer je baby ziek is. Dan heeft je baby vaak meer slaap nodig tijdens alle dutjes.

Het bovenstaande gaat niet voor elke baby op. Het is met name een kwestie van uitproberen. Heeft je baby er geen profijt van, dan kun jij je baby zelf de slaapduur laten bepalen.

Je kunt het namiddagdutje gebruiken als ‘bijtank’ dutje. Je baby kan dan net genoeg slaap pakken om redelijk tevreden de laatste twee uurtjes van de dag wakker te kunnen zijn. Het namiddagdutje is vaak het kortst van alle dutjes en zal ergens tussen vijf en tien maanden als eerste verdwijnen. Dat merk je wanneer je baby zich steeds meer begint te verzetten tegen het slaapje. Hoe langer het dutje zonder gedoe behouden blijft, hoe gemakkelijker. Met name wanneer je baby in de ochtend en de middag te weinig slaap heeft gepakt. Je baby kan dan mooi nog even wat langer rusten tijdens het namiddagdutje.