Op de vorige pagina’s heb je informatie gekregen over de Reset Knop en het bijbehorende stappenplan. Je kunt de Reset Knop al snel na de geboorte toepassen als je rekening houdt met de leeftijd van je baby. Je hoeft namelijk niet meteen je baby volop wakker te slapen te leggen om ongunstige slaapassociaties te voorkomen. Op deze pagina lees je hoe je stapsgewijs je baby meeneemt in het slaapproces.

Stel je baby zoveel als mogelijk gerust. Er is veel geoorloofd om je baby te kalmeren en je kunt weinig ‘verkeerd’ doen. Ongunstige slaapassociaties hebben nu nauwelijks gevolgen voor het slaappatroon van je baby. Intussen leert je baby mooi dat hij op jou kan vertrouwen als hij er zelf niet uitkomt. Een paar keer per dag je baby in je armen laten slapen, lekker aan de borst of fles in slaap laten vallen, enzovoorts. Het mag allemaal. Tegelijkertijd kun je het wakker te slapen leggen langzaam introduceren. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Wakker te slapen leggen
Op pagina 2 werd aangeraden om een dag na de geboorte te starten met het wakker te slapen leggen van je baby bij ongeveer 50% van de slaapjes. Om het huilen in deze periode zoveel als mogelijk te beperken, kun jij je baby doezelig in bed leggen, zonder dat je baby al daadwerkelijk in slaap is gevallen. Je kan je baby bijvoorbeeld na de borst of fles meteen in bed leggen, of de methode ‘Spookje troosten’ voor in het wiegje gebruiken. Valt je baby daardoor meteen in slaap zonder eerst doezelig de omgeving te hebben verkend, dan kun jij je baby een heel klein beetje wakker maken door bijvoorbeeld over het wangetje te wrijven. Het gaat erom dat je baby dan wakker genoeg is om te beseffen waar hij ligt en tegelijkertijd ontspannen genoeg om verder te slapen. 

Als je baby drie weken oud is kan jij je baby geleidelijk laten wennen aan het in slaap vallen met de Reset Knop. Kies met name die slaapjes uit waarbij je ervaart dat je baby niet veel hoeft te huilen. In de avonduurtjes zijn de meeste baby’s nog te prikkelbaar. Wakker te slapen leggen gaat dan lastig. De methode ‘Spookje troosten’ kan dan wel een redding zijn.

Het wakker te slapen leggen is nu echt begonnen. Nu kan je de Reset Knop vaker toepassen en vrijwel bij alle slaapjes (behalve tijdens de spookuurtjes). Wees niet te streng voor jezelf en/of je baby. Bij één tot twee slaapjes per een etmaal mag je alles blijven doen om je baby in slaap te krijgen. En als het nodig is, ook bij meer slaapjes. Je kunt het namelijk altijd bij het volgende slaapje weer proberen of eventueel een paar dagen later.

Vanaf zes maanden kun je het beste een paar veranderingen aanbrengen in de slaaptraining. Daarover lees je meer op pagina 29. Maar nu eerst informatie over hoe je om kunt gaan met de Reset Knop als je op stap bent.