Bij de meeste aanstaande ouders heeft inbakeren een sterk ‘prehistorisch’ imago. Toch gaat een groot deel van de ouders al in de kraamweek (noodgedwongen) over op inbakeren.

In de kraamweek kun je al op een relatief simpele en mooie wijze ervaren hoe troostend inbakeren voor je baby kan zijn. Houd daarvoor je huilende pasgeboren baby dusdanig stevig in je armen geklemd zodat je baby zich niet meer kan bewegen. Je kunt daarbij met één hand zijn handjes omklemmen waarbij je ze voorzichtig tegen zijn borstkas duwt. Moet je kijken wat een rust je baby dan opeens ervaart!

Inbakeren geeft baby’s het vertrouwde gevoel van de baarmoeder terug. Je baby was in je baarmoeder de laatste weken van de zwangerschap ook omsloten en beperkt in zijn bewegingen. Deze beperking maakt dat ingebakerde baby’s gemakkelijk hun opgebouwde spanning kwijt kunnen raken. Ook schrikken ze minder wakker van hun eigen bewegingen, waardoor ze beter doorslapen. Daarnaast kunnen baby’s die zichzelf wakker krabben er ook veel  profijt van hebben.

Baby’s met een zogenaamde versterkte Moro-reflex hebben extra baat bij inbakeren. Een reflex is een automatische reactie van het lichaam op een prikkel. Tik je met een hamer zachtjes op de juiste plek onder je knieschijf, dan schiet je knie automatisch omhoog.

Baby’s beschikken over bepaalde reflexen die volwassenen niet hebben. Bij baby’s doven deze reflexen na een aantal maanden uit. De Moro-reflex, ook wel de schrikreflex genoemd, is daar eentje van. Als jij je pasgeboren baby ineens op de rug neerlegt dan slaan de armpjes en beentjes uit en is de kans groot dat je baby zal huilen. Hetzelfde gebeurd als je baby van een hard geluid schrikt.

Bij sommige baby’s is de Moro-reflex versterkt aanwezig. Inbakeren kan dan een redding zijn, omdat de bewegingen van de armpjes en de beentjes worden beperkt. Daardoor schrikt je baby niet ook nog eens van zijn eigen spartelende bewegingen. De meeste baby’s hebben echter geen versterkte reflex, maar schrikken zichzelf er wel subtiel door wakker. Ook dan kan inbakeren goed van pas komen. 

Niet inbakeren bij:

  • Een zogenaamde dysplastische heupontwikkeling. Daarbij is de heupontwikkeling verstoord en kan inbakeren dit verergeren.
  • Koorts of wanneer koorts zou kunnen optreden, bijvoorbeeld na een vaccinatie. Je baby moet dan namelijk de warmte goed kwijt kunnen en dat lukt minder goed als je baby ingebakerd is.
  • Ernstige infecties van de luchtwegen. Om goed te kunnen hoesten, heeft je baby de armpjes nodig.
  • Ernstige eczeem of een andere ernstige huidafwijking. In sommige gevallen is inbakeren bij eczeem juist wel gewenst, omdat daarmee het krabben beperkt wordt.
  • Als je ingebakerde baby zich begint om te draaien.
  • Niet inbakeren na een leeftijd van 6 maanden.

Bovenstaande informatie is een globale weergave van wat potentieel onveilig kan zijn voor je baby. Als je besluit te willen inbakeren, raadpleeg dan eerst altijd een daartoe bevoegde zorgverlener. Voor meer informatie over de (on-) veiligheid van inbakeren kun je de website van de Nederlandse Consumentenbond raadplegen.

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s onder de 8 weken minder huilen als ze worden ingebakerd en goede slaapgewoonten aangeleerd krijgen. Ze slapen echter niet meer dan baby’s die alleen goede slaapgewoonten aangeleerd krijgen. Na 8 weken is het positieve effect van inbakeren verdwenen. Dan huilen de ingebakerde baby’s namelijk zelfs iets meer dan de niet ingebakerde baby’s.

Onderzoeken naar inbakeren zijn vrijwel altijd gedaan met traditionele doeken, niet met zogenaamde inbakerzakken. Zie verderop de door mij beschreven voordelen van een inbakerzak.

[restrict paid=true]Een dag na de geboorte starten met inbakeren, nadat je overlegd hebt met een daartoe bevoegde zorgverlener. De zorgverlener kan je instrueren hoe je veilig kunt inbakeren.

Je kunt je baby tijdens alle slaapjes inbakeren, zowel in de nacht als overdag. Echter, bij baby’s die je in de eerste weken wakker moet maken voor een voeding kun je ervoor kiezen om overdag niet in te bakeren. Op die manier slaapt je baby overdag minder diep, wat gunstig is voor het stimuleren van een goed dag- en nachtritme.[/restrict]

[restrict paid=true]Je kunt (hydrofiele) doeken gebruiken of kant-en-klare inbakerproducten. Tijdens de kraamweek doet de kraamverpleegkundige het inbakeren vaak voor met een hydrofiele doek. Dat is de eerste twee tot drie weken voldoende, maar daarna worden baby’s sterker en beweeglijker. Ze kunnen zich dan gemakkelijk uit de hydrofiele doek losmaken en zich wakker woelen. 

Het grootste voordeel van een kant- en klaar inbakerproduct is dat jij je baby snel ingebakerd hebt. Het nadeel van de kant- en klare inbakerproducten is dat het openen van het klittenband geluid maakt. Dat kan voor een enkele gevoelige baby vervelend aan de oren klinken.[/restrict]

[restrict paid=true]Bij het traditionele inbakeren worden baby’s stevig gewikkeld in één of twee doeken, waarbij de armpjes langs het lichaam naar beneden worden gehouden. De armpjes kunnen zich dan nauwelijks meer verplaatsen. Met een kant- en klaar inbakersysteem wordt vaak, met uitzondering van de inbakerzak, hetzelfde strakke inbakeren nagestreefd.

In een inbakerzak heeft een baby iets meer bewegingsvrijheid dan bij het traditioneel inbakeren. De inbakerzak is steeds meer in opkomst. Ouders vinden het vaak een minder benauwend idee dan het strakke traditionele inbakeren. Zelf ben ik ook het meest enthousiast over de inbakerzak. Ouders melden na 8 weken nog steeds profijt te hebben van de inbakerzak. In de inbakerzak kunnen baby’s de foetus houding aannemen, doordat ze iets meer bewegingsruimte hebben. In de foetus houding hebben baby’s hun handjes in de buurt van hun gezichtje, iets wat je baby’s vaak automatisch ziet doen zodra de inbakerzak dicht wordt geritst. Dit is de houding die baby’s in de baarmoeder aannemen en dus als vertrouwd aanvoelt. [/restrict]

[restrict paid=true]Er zijn online diverse inbakerzakken te verkrijgen. Een bekende inbakerzak die tot een leeftijd van 3 maanden gebruikt kan worden wordt verkocht onder de merknaam Puckababy Piep. Op Marktplaats zijn ze voor een goede prijs te verkrijgen. Dat is handig, omdat je er doorgaans twee nodig hebt; één in gebruik en één voor in de was of in de kast. [/restrict]

[restrict paid=true]Je kan als ouder je bedenkingen krijgen wanneer je baby op een gegeven moment lijkt te prosteren bij het zien en voelen van de inbakerzak. Doorgaans betekent dat niet dat je baby het geen prettig slaapsysteem meer vindt. Grote kans dat het komt doordat de inbakerzak een positieve slaapassociatie is geworden. Je baby is dan al spanning aan het ontladen voor het slapen gaan. Zoals eerder vermeld kan dit ook gebeuren op het moment dat je tijdens het slaapritueel het voor je baby bekende slaapliedje begint te zingen.[/restrict]

[restrict paid=true]Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) adviseert om bij drie maanden het gebruik van de Puckababy Piep te staken. Het advies van de NCJ staat vermeld op de website van de Nederlandse Consumentenbond.

Bij drie maanden bestaat er een toenemende kans dat je baby in de inbakerzak naar de buik kan draaien. De kans op wiegendood wordt dan vergroot. Zie je dat je baby in de inbakerzak al eerder een poging doet om te draaien, dan wordt aangeraden om meteen het gebruik van de inbakerzak te staken.

Je kunt de inbakerzak met drie maanden vervangen voor een slaapzak, bij voorkeur één met mouwtjes. Op die manier voelt je baby zich alsnog grotendeels begrensd en veilig. Als de slaapzak niet al te groot is, kan je baby met zijn voetjes het uiteinde van de slaapzak voelen. Dat draagt verder bij aan een veilig gevoel.[/restrict]

[restrict paid=true]Is inbakeren toch echt niets voor jou, dan kun je ook een slaapzak aanschaffen en je baby strak toedekken. Op die manier geef jij je baby ook een gevoel van veiligheid en beperk je de bewegingen van je baby enigszins.[/restrict]