De slaapwikkel is ten opzichte van een inbakerslaapzak een minder bekende, maar niettemin een zeer effectieve slaapbevorderaar. De wikkel wordt aan het matras vast gemaakt en vervolgens leg jij je baby er met klittenband in vast.

Twee slaapwikkels zijn het meest gangbaar, de Safe T sleep en de Snoozzz. Hieronder worden enkele toepassingen van de slaapwikkel uiteengezet. Overweeg je de slaapwikkel te gebruiken, lees dan eerst de veiligheidsoverwegingen onderaan deze pagina en de webpagina van de consumentenbond.

Begint je baby veel te bewegen tijdens zijn slaapjes, dan kan de Snoozzz of de Safe T sleep wonderen doen. Niet alleen kan je baby zich dan niet of nauwelijks omdraaien, je baby voelt zich nog eens extra beschermd door de slaapwikkel. Alsof jouw ferme hand je baby tegenhoudt en je baby zich daardoor voldoende beschermd voelt om zichzelf niet wakker te trappelen.

Voor je jonge baby kan de slaapwikkel een uitkomst zijn. Je kan je baby hiermee namelijk onder andere op de zij te slapen leggen. In de baarmoeder liggen baby’s met name op hun zij in de foetus houding. Bij baby’s wordt zijslapen afgeraden, in verband met de verhoogde kans op draaien naar de buik. Je baby slaapt daarom het veiligst op de rug.

Helaas kan een deel van de baby’s niet de rust vinden op de rug. Zo verhoogt rugslapen de kans op activering van de Moro-reflex (schrikreflex) bij baby’s. Op pagina 9 lees je meer over de Moro-reflex. 

Met een Safe T Sleep of Snoozzz slaapwikkel verminder je sterk de kans op buikdraaien in zijligging. Je fixeert je baby namelijk in bed. Zie gebruiksaanwijzing van de fabrikant van de Safe T Sleep voor een veilige manier om je baby op de zij te slapen te leggen.

Om 5.00 uur in de ochtend draai jij je ongetwijfeld graag nog even om. Helaas zijn baby’s bij het vorderen van de maanden in de ochtend geneigd om vroeg wakker te worden. Ze zijn dan net voldoende uitgerust om niet verder te willen slapen. De bescherming van de slaapwikkel kan ervoor zorgen dat je baby zich tijdens de lichte slaap bedenkt en er een uurtje slaap bij pakt.

Wanneer je baby veel last heeft van reflux, het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm, kan dit hinder geven. In de rugligging hebben baby’s meer last van reflux. Bij volwassenen met reflux wordt aanbevolen om met meer kussens in de rug te slapen, zodat het zuur minder omhoog komt. Dat werkt ook zo bij baby’s. Veel ouders lossen dat op door het hoofduiteinde van de wieg te verhogen met een paar boeken onder de voorpoten van de wieg. Het nadeel daarvan is dat je baby naar beneden kan glijden en de beentjes in verdrukking kunnen raken. Met een slaapwikkel fixeer jij je baby vast in bed. Daardoor glijdt je baby niet naar beneden. Daarnaast is de zijligging in de slaapwikkel ook helpend bij reflux.  

Uit ‘De dikke van Daphne’, Deckers 2018.
Terwijl ik bij Emma een jaar lang met gespitste oren naast de babyfoon heb gezeten, ben ik bij Alec regelmatig vergeten het ding überhaupt áán te zetten. Nu had dit niet alleen te maken met mijn groeiende zelfvertrouwen als moeder, maar ook met de uitvinding van de ‘Safe -T-Sleep’,..

Terwijl Alec overdag naar hartelust mocht experimenteren met het omrollen en de buikligging, lag hij ’s nachts veilig op zijn ruggetje. Zelfs toen Alec zijn Safe -T-Sleep allang niet meer nodig had, wilde hij er toch nog een hele tijd mee blijven slapen. Blijkbaar gaf de band om zijn buikje een beschermend gevoel (Deckers, 2018).

Ik ontdekte de Snoozzz toen Oskar zes maanden oud was en ik op zoek was naar een slaapsysteem voor op vakantie. De slaapwikkel maakte dat we geen campingbedje mee hoefden te nemen. Een matras op locatie was voldoende. Oskar accepteerde de Snoozzz meteen. Ik schafte een 4-seizoenen slaapzak aan met een doorgang voor de veiligheidsgordel van de autostoel. Daar past de onderflap van de slaapwikkel namelijk door. Zo kon hij lekker geborgen in zijn slaapzak vastliggen in de Snoozzz.

De dutjes bleken beter te gaan, en in de ochtend bleef hij een uur langer slapen. We hebben de Snoozzz daarom een half jaar om gelaten tijdens alle slaapjes. Nadat hij een jaar oud werd was de Snoozzz niet meer nodig.  Hij sliep toen namelijk vaak makkelijk door tot 7.00 uur in de ochtend.

Bij Hannah heb ik de Snoozzz al de eerste drie maanden na de geboorte met veel plezier gebruikt. Ik kon de slaapwikkel goed gebruiken tijdens de spookuurtjes. Ik knipte zelf een opening in de Puckababy voor de onderflap van de slaapwikkel. De zijflappen sloot ik over de Puckababy heen.

Daarna was de Snoozzz vanaf zes maanden weer zeer welkom. Hannah draaide destijds namelijk tijdens de lichte slaap steeds op haar buik. Omdat ze dat een onprettige houding vond, huilde en bewoog ze zichzelf gefrustreerd wakker. De Snoozzz maakte daar een eind aan. Vanaf toen hebben we de slaapwikkel tot vlak na de leeftijd van een jaar gebruikt. Totdat ook zij vaker wel dan niet in de ochtend wakker gemaakt moest worden. We hebben ons geen zorgen hoeven maken over de terughoudendheid van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid in het gebruik van de slaapwikkel. De motorische ontwikkeling van mijn dochter was namelijk goed op niveau. Wat mij betreft hadden we mede dankzij de slaapwikkel weer zo’n goede slaper!

1. De Nederlandse Consumentenbond en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid hebben een gezamenlijk advies over slaapwikkels op de website van de Consumentenbond geplaatst. Ze raden het gebruik van de Safe T Sleep en de Snoozzz in principe af, omdat het de bewegingsvrijheid van je baby volgens hen onnodig belemmert. Ze zouden alleen gebruikt kunnen worden voor kort gebruik in overleg met je consultatiebureau. Andere slaapwikkels dan de Safe T Sleep en de Snoozzz worden geheel afgeraden, omdat ze onveilig zijn.

2. De fabrikant van de Safe T Sleep® vermeldt op zijn website het volgende over de veiligheid van zijn product:

“Consistently since 1992 the Safe T Sleep Sleepwrap reaches up to 20% of all first time babies born each year in New Zealand alone. There have been no reported injuries or fatalities.”