Een vriendin van mij die als arts werkte op een kinderafdeling zei jaren geleden tegen mij; “Moet je nou toch horen, ik heb een truc geleerd waarmee ik vrijwel alle baby’s op zaal eindelijk stil krijg!”. Ze bleek het over een kalmeringsmethode te hebben die de condities van de baarmoeder nabootst.

De methode is ontwikkeld door Harvey Karp, een kinderarts uit Los Angeles. Hieronder wordt de methode uitgelegd. 

Om je huilende baby te troosten volgens de Karp-methode, kun je achter elkaar en in de juiste volgorde de volgende vijf stappen uitvoeren.

 1. Inbakeren
 2. Op de zij leggen
 3. Sussen
 4. Wiegen
 5. Zuigen

Het speentje is bedoeld om het troostende effect in stand te houden en je baby nog meer te laten ontspannen. De methode werkt volgens Karp tot drie á vier maanden na de geboorte. In de praktijk zie je echter het wonderbaarlijke effect het best tussen 0 en 6 á 8 weken na de geboorte. Daarna wordt het langzaam iets minder, maar is het desondanks nog zeer goed te gebruiken. 

Volgens Harvey Karp zijn baby’s bij de geboorte niet af. Hun hersenen zijn dan nog onrijp. Ze kunnen een verlenging van de zwangerschap goed gebruiken. Drie á vier maanden na de geboorte zijn de hersenen van baby’s een stuk rijper. De meeste baby’s kunnen zichzelf dan beter troosten. Baby’s worden echter ‘al’ geboren na ongeveer veertig weken. Het hoofdje past dan namelijk nog door het geboortekanaal.

Met de vijf stappen van Harvey Karp creëer je vergelijkbare omstandigheden als in de baarmoeder.

 1. Het inbakeren bootst de beperkte ruimte in de baarmoeder na. Met name in de laatste weken van de zwangerschap kan je baby zich nog nauwelijks bewegen in de baarmoeder.
 2. De houding op de zij kun je vergelijken met de foetushouding waarin je baby in de baarmoeder lag.
 3. Het sussen bootst het harde suizende geluid na van het bloed dat naar je baarmoeder stroomde. Dat hoorde je baby de laatste 10 weken van de zwangerschap constant.
 4. Het wiegen voelt vertrouwd, doordat je baby telkens heen- en weer werd gewiegd als jij actief was. Juist als jij actief was, was je baby vaak aan het slapen.
 5. En terwijl je baby in de foetushouding lag, strak omsloten en bewogen werd, met op de achtergrond het suizende geluid vanuit je bloedvaten, stak hij mogelijk ook zijn duim in de mond om er vervolgens aan te zuigen. De speen biedt daarvoor een alternatief.

In dit Youtube filmpje demonstreert Harvey Karp zijn methode.

Het filmpje kun je gebruiken bij de hieronder beschreven vijf stappen. Bij de Karp methode wordt er niet liefkozend gesust. Desondanks komt het sussen in het filmpje ongetwijfeld luider over dan de bedoeling is. Er wordt in het filmpje namelijk gebruik gemaakt van een microfoon.

Het is belangrijk om de vijf stappen in de juiste volgorde achter elkaar te doen. Ook is het volgens Harvey Karp de bedoeling dat je voldoende strak inbakert, op een voldoende luide toon sust en voldoende stevig wiegt. Het vergt vaak wat oefening voordat het werkt. Hieronder worden de vijf stappen in details beschreven.

Je bakert je baby alleen in tijdens de slaapjes van je baby en daarnaast kort wanneer jij je baby wil troosten met behulp van de Harvey KARP methode. 

Leg je baby op zijn rechterzij op je arm. Het hoofdje van je baby rust op je hand. Laat je arm bij voorkeur eerder een gedeelte van de buik van je baby ondersteunen dan de rug. Op het ruggetje wordt namelijk gemakkelijk een schrikreflex (Moro-reflex) geactiveerd.

Met het sussen wordt het geluid van het stromende bloed naar de baarmoeder geïmiteerd en het huilen van je baby overstemt. Op ongeveer vijf centimeter van het oor van je baby sus je krachtig ‘Ssssssshh’. Harvey Karp adviseert om harder te sussen wanneer je baby harder gaat huilen. En minder hard te sussen wanneer je baby minder huilt. Als het huilen stopt kun je het sussen verminderen of helemaal stoppen. Wanneer je baby weer begint te huilen doe je het voorgaande opnieuw.

Relatief luid sussen.
Bij de Karp methode wordt er niet liefkozend gesust. Het relatief harde sussen kan daarom tegen je gevoel ingaan. De volgende informatie zorgt wellicht voor enige relativering:

Het geluid dat het stromende bloed naar je baarmoeder maakte had een luidheid van 85 decibel. Daarbij werd het een beetje gedempt door het vruchtwater. Ter vergelijking, een stofzuiger heeft gemiddeld een luidheid van 70 decibel en het huilen van je baby is gemiddeld 80 decibel luid. Er zijn op Youtube diverse filmpjes van Harvey Karp te vinden waarin hij het sussen demonstreert.

Wanneer je baby op zijn rechterzij op je onderarm ligt, ondersteun je het hoofdje van je baby goed met je hand. Daarbij ligt het hoofdje van je baby losjes in je hand, zonder het vast te klemmen. Vervolgens wieg jij je baby waarbij de nadruk van het wiegen op het hoofdje van je baby ligt. Volgens Harvey Karp is het de bedoeling om korte, snelle wiegbewegingen te maken. Je wiegt krachtiger als je baby harder huilt. Daarbij is het natuurlijk niet de bedoeling dat jij je baby door elkaar schudt. In dit filmpje demonstreert Harvey Karp hoe je kunt wiegen. Je ziet in het filmpje dat vooral het hoofdje van de baby’s kleine ritmische bewegingen maakt.

Veiligheidsnoot: Wanneer een baby krachtig door elkaar wordt geschud zonder het hoofdje te ondersteunen, kan dit ernstige hersenletselschade veroorzaken met zelfs de dood tot gevolg. De bovengenoemde wiegbewegingen van Harvey Karp lijken daar geenszins op. 

Als laatste van de vijf stappen van de Harvey Karp methode; het zuigen. Je kan hier het beste een speen voor gebruiken. Als baby’s huilen, accepteren ze de speen vaak niet. Je geeft de speen dus nadat je baby al grotendeels getroost is.  

Je kunt je baby trainen om de speen langer en beter in de mond te houden. Dit kun je doen door voorzichtig aan de speen trekken op de momenten dat je baby aan de speen zuigt. De zuigreflex wordt daardoor zichtbaar versterkt. Daarna wacht je een moment en trek je nog een keer zachtjes aan de speen. Dit alles herhaal je een paar keer. Het trainen gaat het makkelijkst na een voeding, wanneer je baby nog zuigbehoefte over heeft.

 1. Carole Lasham, de Karp-methode, 2014. Ondertitel; De praktische manier om alle (huil) baby’s stil te krijgen.
 2. Harvey Karp. Updated second edition, Kindle, 2015. The happiest baby on the block. Ondertitel; The new way to calm crying and help your newborn baby sleep longer.