Met “Lekker slapen vanaf de geboorte” geef jij je baby vanaf de geboorte al enkele goede slaapgewoonten mee. Dat maakt dat je baby snel een flinke doorslaper kan worden. Het doorslapen brengt met zich mee dat je baby een lange periode niet gevoed wordt. Hoelang je baby mag doorslapen en vanaf wanneer dat verantwoord is hangt van een aantal factoren af.

De Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK) heeft een adviesdocument opgesteld voor zorgverleners waarin alle factoren worden gewogen. In dat document wordt gesproken over de maximale tijd die eenmaal per etmaal tussen twee voedingen mag zitten. Dit wordt de maximale pauzeduur genoemd.

Wanneer een jonge baby een te lange tijd niet gevoed wordt, kan het bloedsuikergehalte zo laag worden dat er uiteindelijk hersenbeschadiging optreedt. Niet elke baby wordt wakker wanneer hij honger heeft. Door een maximale pauzeduur op de juiste manier te gebruiken, voorkom je gevaarlijke situaties.

Om je een indicatie te geven van hoe lang jouw baby mag doorslapen, staan hieronder globaal de voorwaarden van de NVK vermeld. Bedenk dat het om het maximaal aantal uren doorslapen gaat en niet zozeer om een streefwaarde. De exacte voorwaarden kun je hier nalezen in het adviesdocument van de NVK.

Voldoen jij en je baby aan de NVK voorwaarden, dan kun je in de tabel onderaan deze pagina opzoeken hoelang jouw baby mag doorslapen. Zoals gezegd gaat het om een eenmalige pauzeduur per etmaal. Je baby heeft namelijk een minimaal aantal voedingen per dag nodig. Wil je het doorslaap advies van de NVK overnemen, overleg dan wel eerst met het consultatiebureau of dat inderdaad veilig is voor je baby.

De globale NVK voorwaarden

Ten eerste moet je baby:
– Gezond zijn
– Tussen 37 en 42 weken van de zwangerschapsduur geboren zijn
– Bij geboorte een normaal geboortegewicht hebben gehad
– Goed in gewicht aankomen
– Spontaan wakker kunnen worden als hij honger heeft
– Voldoende kunnen drinken tijdens een voeding

 Ten tweede moet jij;
– In staat zijn om adequaat te reageren op de hongersignalen van je baby

Tabel 1. Maximaal aantal uren doorslapen

Leeftijd babyMinimaal aantal voedingen per 24 uur*1Maximale pauzeduur
Tot 14 dagen na geboorte66
2 – 8 weken58
8 weken412

*1 Dit is een extra leeftijdsafhankelijke voorwaarde, naast de eerder genoemde algemene NVK voorwaarden 

dr. A. Kindermann (kinderarts-MDL) en dr. F. Maingay-de Groof (kinderarts-neonatoloog) namens NVK commissie voeding. (februari 2016). Advies ten aanzien van wakker maken van pasgeborenen voor voeding.