Je zal ongetwijfeld ergens te horen krijgen dat je met borstvoeding nooit kunt overvoeden. Daarmee wordt vaak bedoeld dat jij je baby met borstvoeding vrijwel nooit een overschot aan bouwstoffen of vitaminen kan geven. Je lichaam regelt dat namelijk goed zelf. Hoe meer je baby per etmaal drinkt, hoe minder geconcentreerd de borstvoeding is. Bij kunstvoeding gelden maximale hoeveelheden voeding zodat een baby niet een overschot aan bouwstoffen of vitamines binnen krijgt.

Wat echter wel kan gebeuren als jij je baby heel vaak aan de borst legt is dat je baby niet de gehele borst leeg drinkt. Hij heeft dan genoeg aan frequente kleine beetjes drinken. Dat is helemaal goed en juist de bedoeling tijdens de kraamweek, maar daarna kunnen er slaapproblemen ontstaan. Hoe dat werkt, lees je op deze pagina.

Wanneer de borst niet wordt leeggedronken, is de samenstelling van de voeding minder vet. In een volle borst wordt de melk namelijk geleidelijk van voren (tepel) naar achteren (borstkas) steeds vetter. Dus hoe langer je baby aan dezelfde borst drinkt, hoe vetter de totale samenstelling van de portie voeding is. Daarom wordt vaak het advies gegeven om te proberen je baby de gehele eerste borst leeg te laten drinken. Daarna leg je je baby aan de tweede borst. Gemiddeld zijn baby’s aan het eind van de eerste week in staat de gehele borst leeg te drinken.

Drinkt je baby vaker niet dan wel de borst leeg, dan is de kans groot dat je baby onvoldoende verzadigd raakt van de weinig vettige voeding. Je baby onderbreekt een slaapje dan sneller door behoefte aan voeding, terwijl je baby nog vermoeid is. Een vermoeide baby drinkt slordiger, waardoor het vervolgens nog lastiger is om de borst leeg te drinken. Op die manier kan een vicieuze cirkel ontstaan van kleine beetjes drinken en korte slaapjes doen.

In de kraamweek is het juist belangrijk om je baby kleine beetjes te laten drinken. Juist als je borstvoeding in de eerste week nog op gang moet komen, is het drinken van kleine beetjes aan de borst wel nuttig! Daarmee verklein je de kans op tepelkloven en wordt de aanmaak van je borstvoeding gestimuleerd. 

Sommige deskundigen linken het drinken van weinig vette melk aan het ontstaan van darmkrampjes. Een baby kan daarbij last krijgen van winderigheid, huilen, explosieve, waterige en groene ontlasting.