Welkom in het laatste deel van ‘Lekker slapen vanaf de geboorte’! Eindelijk ben je zover om je baby’s dag- en nachtritme goed in te stellen. Je hebt aan de hand van de voorgaande pagina’s voldoende bagage meegekregen om het instellen met enig gemak te laten verlopen.

Als volwassene word je automatisch slaperig in de avond. Een dutje overdag kan weleens voorkomen, maar de lange slaap pak je in de nacht. Word je eerder wakker in de nacht, dan heb je nog geen honger. Je spijsvertering is ingesteld op een maaltijd in de ochtend. Zelfs je ontlastingspatroon kan heel regelmatig zijn. Dit biologische ritme, ook wel de biologische klok genoemd, zorgt ervoor dat we het dag- en nachtritme niet omdraaien. De biologische klok wordt aangestuurd vanuit een gebied in de hersenen die het ritme in stand houdt door onder andere het hormoon melatonine aan de bloedbaan af te geven.

Jonge baby’s hebben de eerste maanden nog geen biologisch ritme. Het begin van dit ritme kan op zijn vroegst vanaf 6 á 8 weken op een natuurlijke wijze ontstaan. Vaak wordt gezien dat wanneer het ontstaan van het biologisch ritme niet gestimuleerd wordt, baby’s de eerste maanden juist meer overdag slapen dan in de nacht. Ook kan het dag- en nachtritme zonder goede slaapgewoonten in het eerste jaar gemakkelijk van slag raken. Een baby die al een tijdje doorsliep, wordt dan toch weer wakker in de nacht.  

Het dag- en nachtritme stel je in door je baby in de eerste maanden een kunstmatig ritme aan te leren. In dit laatste deel van ‘Lekker slapen vanaf de geboorte’ vind je daarover informatie. Het kunstmatige ritme lijkt sterk op het uiteindelijke biologische ritme van baby’s. Daardoor nemen de meeste baby’s het gemakkelijk over. Wanneer jij daarbij je baby ook nog goede slaapgewoonten uit de voorgaande delen aanleert, is je baby nog meer geneigd het ritme over te nemen.      

Je kunt zelf bepalen hoe ver je wil gaan met het toepassen van dit ritme, doordat je het in gradaties kunt aanbrengen. Sommige baby’s en ouders hebben wat meer vrijheid nodig. Geldt dat ook voor jullie, kijk dan vooral welke toepassingen maximaal haalbaar zijn.