Je baby heeft rust nodig gedurende de dag om niet overprikkeld te raken. Een teveel aan prikkels kan zich uiten in buikkrampjes, huilen, overactief gedrag of moeite met slapen. Baby’s slurpen als het ware in het eerste jaar alle indrukken op die ze tegen komen. Ze kunnen zich moeilijk afsluiten voor een overvloed aan prikkels in de omgeving.

In een rustige omgeving wordt het biologische ritme van je baby beter op gang gebracht. Een teveel aan prikkels kan het biologische ritme in de war brengen. Enige mate van overprikkeling is niet erg, zolang je ervan bewust bent en je baby weer tot rust kan brengen zodra het mogelijk is.

Baby’s verschillen onderling in hoe snel ze ergens van overprikkeld raken. Jongens kunnen gemiddeld gezien minder goed tegen prikkels dan meisjes. Er zijn ook baby’s die zich vrijwel niets aantrekken van wat er om hen heen gebeurt. Daarnaast zie je dat baby’s over het algemeen het meest overgevoelig zijn voor prikkels in de leeftijd van ongeveer zes weken tot drie maanden.

Er zijn vele potentiële prikkels voor je baby te bedenken. Verschillende (felle-) kleuren, harde geluiden of plotselinge bewegingen kunnen allemaal voor overprikkeling zorgen. Speelgoed, familie en kennissen die op bezoek willen komen, apparatuur in de omgeving en uitstapjes voldoen daar al gauw aan.  

Ook mensen die bij je op bezoek komen en met je baby willen knuffelen kunnen voor nadelige prikkels zorgen. Dat hoef jij je familie, vrienden en jezelf natuurlijk niet geheel te ontnemen. Observeer je baby tijdens het bezoek en kijk wat er aan het eind van de dag gebeurt met je baby. Trek daar vervolgens voorzichtige conclusies uit. Met de weken zal een eventuele gevoeligheid overigens vaak minder worden.

Daarnaast is het goed om te kijken wat er allemaal in de nabije omgeving van je baby gebeurt. Staat er bijvoorbeeld muziek aan? Is deze muziek juist rustgevend of zorgt het voor overprikkeling? Hetzelfde geldt voor de televisie.

Een uitstapje is een potentiële prikkelbron, helemaal wanneer je vervolgens in een ruimte met veel mensen gaat zitten. Dat betekent niet dat ik je een wandeling met een tussenstop voor een lekker kopje koffie wil ontnemen. Geniet daar vooral van de eerste maanden. Het gaat erom dat jij je bewust bent van de eventuele uitwerking op je baby, zodat je prikkels en rust goed kunt doseren.

In de eerste weken kun je beter niet je baby onder een speel- of draaimobiel leggen. Kijk maar eens wat er gebeurt als je het wel doet. Grote kans dat je baby er volledig aan overgeleverd is en daardoor moeilijk zijn blik van het speelgoed af kan houden. Kijk ook eens in het bedje van je baby of je baby niet teveel afgeleid raakt. Een knuffeldoekje is vaak juist wel weer helpend.

Een andere manier waarop baby’s overprikkeld kunnen raken tijdens het spelen is wanneer ouders overmatig hun best doen om de ontwikkeling van hun baby te stimuleren. Oververmoeide baby’s lijken onverzadigbaar naar aandacht en nieuwigheden, maar willen eigenlijk gewoon in bed gelegd worden.

Nu je het bovenstaande tot je hebt genomen, mag je de teugels een beetje laten vieren. Dat doe je bij voorkeur heel geleidelijk en met mate. Zo stel je je baby langzaam bloot aan verschillende prikkels. Daardoor wordt je baby uiteindelijk juist toleranter voor prikkels en raakt je baby niet meteen van de eerste de beste persoon of geluid uit zijn doen. Een prikkelgevoelige baby laat je langzaam wennen aan (plotselinge) omgevingsgeluiden door in sommige situaties witte ruis te gebruiken in de eerste paar maanden na de geboorte.