De methode van Harvey Karp kan behoorlijk intensief zijn als je het wil gebruiken tijdens de spookuurtjes. Is je baby even getroost, kan je baby zo weer beginnen met huilen. Daardoor kan het zijn dat je een uur of meerdere uren in de weer bent met je baby.

Op de arm kan dat behoorlijk vermoeiend zijn. Daarom heb ik de methode aangepast voor in het wiegje: Spookje troosten! Je kan met één hand het wiegje wiegen en hoeft je baby niet slapend weg te leggen. Dat voorkomt dat je baby meteen weer wakker wordt zodra je baby het bedje voelt.

  • Een Snoozzz of Safe T Sleep slaapwikkel.
  • Witte ruis.
  • Bij voorkeur een inbakerzak. Eventueel kun je ook een slaapzak met mouwtjes gebruiken, omdat de mouwtjes de armbewegingen van je baby een beetje blokkeren.
  • Een speen.
  • Een wiegbare wieg. Is je wiegje of bedje niet wiegbaar, probeer het toch zoveel als mogelijk in beweging te krijgen. Lukt het niet om het bedje voldoende te bewegen? Terwijl je baby in de slaapwikkel ligt, kun je ook je baby’s lijfje met een hand vastpakken en kleine wiegstootjes geven.

Stap 1. Zet de witte ruis aan.

Stap 2. Stop je baby in de inbakerzak.

Stap 3. Leg je baby in het wiegje op de zij gefixeerd met behulp van de slaapwikkel. Wil je liever geen slaapwikkel gebruiken? Probeer je baby dan via zijn zij op zijn rug te leggen. Dat kun je het beste doen op het moment dat je baby door onderstaande stappen in slaap is gevallen of voldoende getroost is. Door je baby niet meteen op de rug te leggen, maar dit geleidelijk via zijn zij te doen, activeer je minder de Moro-reflex

Stap 4. Wieg het bedje een paar seconden met korte ferme stootjes en doe aansluitend tien tot dertig seconden niets. Herhaal dit totdat je baby niet meer huilt. Bij een klein beetje jengelen mag je wat langer pauzeren of zelfs stoppen met wiegen. Als je merkt dat je baby weer harder begint te huilen start je weer. Door er steeds korte pauzes tussen te houden, werken de paar seconden wiegen als een extra troost boost. Het is de bedoeling dat je met de korte ferme stootjes hetzelfde effect teweeg brengt als het wiegen van het hoofdje van je baby in je hand volgens de Harvey Karp methode. Wieg wat subtieler als je baby minder huilt.

Stap 5. Als je baby een beetje getroost is, is het tijd voor de speen.

Stap 6. Je baby kan in slaap vallen of wat meer tot rust komen in het wiegje. Als één van beide het geval is, staak je het wiegen. De witte ruis laat je bij voorkeur nog tien minuten aan staan. Begint je baby weer te huilen, begin dan weer met wiegen.