Zijn het nou krampjes waar je baby last van heeft? En wat wordt er precies bedoeld met spookuurtjes? Daarover lees je meer op deze pagina.

De eerste drie tot vier levensmaanden huilen baby’s gemiddeld het meest. Rond zes tot acht weken piekt het huilen met gemiddeld 2,5 uur per dag. Daarna neemt het huilen af.

De meeste baby’s hebben vanaf een week of drie last van huiluurtjes. Meestal aan het eind van de middag, in de avond of in de nacht. Net wanneer ouders ook vaak moe zijn van de dag. Het huilen kan een half uur duren, een uur of zelfs uren. Sommige baby’s zijn daarbij erg stipt. Je weet dan precies wanneer ze beginnen met huilen. Omdat baby’s over het algemeen lastig te troosten zijn tijdens die uurtjes, worden ze dikwijls spookuurtjes genoemd. Wanneer je baby er last van heeft, kun je er aardig wanhopig van raken. Het kan dan lijken alsof er niets is waarvan je baby tot rust kan komen. We weten niet helemaal zeker waarom een groot deel van de baby’s last heeft van spookuurtjes. De twee meest beschreven verklaringen zijn:

  1. Krampjes
  2. Gedurende de dag wordt spanning opgebouwd die je baby door middel van huilen kwijt probeert te raken. 

In “Lekker slapen vanaf de geboorte’ ga je de term spookuurtjes nog vaak tegenkomen. Je mag in plaats van spookuurtjes ook krampjes invullen. Net wat jij beter vindt passen.

Een baby kan op verschillende manieren huilen. Van een beetje jengelen tot plotseling hevig huilen vanuit het niets.  Als een baby overstuur is kan een baby rood aanlopen, de vuistjes ballen, de benen optrekken of juist met de benen gaan trappelen. Daarbij zie je dat een baby zich overstrekt: een gespannen achterovergebogen houding waarbij het hoofdje achterover in de nek wordt gedrukt. Het overstrekken en het tegelijkertijd optrekken van de benen wordt door ouders en een deel van de zorgverleners vaak gezien als een teken van pijn. De pijn zou veroorzaakt worden door krampjes. We weten echter niet zeker of een huilende overstrekkende baby met opgetrokken beentjes ook daadwerkelijk pijn heeft. Het zou ook om frustratie kunnen gaan door opgebouwde spanning. 

Ouders met oververmoeide baby’s die allerlei lichamelijke klachten vertonen en veel huilen kunnen ten einde raad op de kinderafdeling van een ziekenhuis terecht komen. Naast lichamelijke onderzoeken krijgt een baby in Nederland daar dikwijls ook een slaapritme aangeleerd. Daarnaast krijgen ouders tips mee om het slaapritme thuis in stand te houden en prikkels gedurende de dag te beperken. Het resultaat is vaak dat ouders en hun baby een stuk meer uitgerust zijn en de lichamelijke klachten daardoor beter te verdragen zijn.

Een baby zal een stuk minder overstuur zijn bij klachten van veel spugen, veel en ogenschijnlijk pijnlijk huilen, als een baby minder vermoeid is. Ook wanneer er daadwerkelijk een lichamelijke oorzaak gevonden wordt (bij 5% van de huilbaby’s). Goed om te weten is dat klachten van veel spugen, darmkrampjes en huilen vaak sowieso ongeveer drie maanden na de geboorte een stuk minder zullen worden.  

Het maakt dus eigenlijk niet uit of overmatig huilende baby’s daadwerkelijk last hebben van krampjes of van opgebouwde spanning. Het verbeteren van de slaap en het verminderen van prikkels gedurende de dag helpt! Zie verder pagina 31 paragraaf ‘Nachtelijke spookuurtjes voorkomen’. Op pagina 24  lees je hoe jij je baby het best kan troosten tijdens de spookuurtjes.

Sommige deskundigen associëren het drinken van onvoldoende vette melk met het ontstaan van darmkrampjes. Een baby kan daarbij last krijgen van winderigheid, huilen, explosieve, waterige en groene ontlasting. Wanneer de gehele borst leeg wordt gedronken, zou een baby minder last hebben van darmkrampjes. 

Misschien overweeg je om Infacol te gebruiken. Een middel dat je bij de drogist kunt halen en zou helpen tegen darmkrampjes. In dat geval kunnen de onderstaande overwegingen je op weg helpen:

Redenen om Infacol niet te gebruiken:

  1. Wanneer je al het beschikbare wetenschappelijk onderzoek samen neemt en rekening houdt met de kwaliteit van de onderzoeken, dan is er geen overtuigende werking van Infacol aangetoond bij overmatig huilende baby’s. Het NCJ raadt het gebruik ervan af.
  2. Hoor je positieve geluiden over Infacol, bedenk dan dat eventuele krampjes en overmatig huilen sowieso acht weken na de geboorte langzaam minder worden. Het kan dus weleens toeval geweest zijn. 

Reden om Infacol wel te gebruiken:

  1. Pas wanneer er vele hoogkwalitatieve studies gedaan zijn naar een middel, kun je echt zeggen dat een middel niet werkt. Dat geldt niet voor Infacol. Dat het bij het merendeel van de baby’s niet werkt bij krampjes, is met het beschikbare onderzoek wel bewezen. Wat niet weerlegd is: Infacol zou bij een enkele baby kunnen werken.

     

  1. C.A. Lasham. Huilbaby’s: een praktische en effectieve aanpak. Praktische Pediatrie 1, 26-29, 2013.