Op de vorige pagina’s heb je informatie gekregen over de Reset Knop en het bijbehorende Stappenplan voor baby’s onder de 6 maanden. Op deze pagina vind je informatie over hoe je baby’s ouder dan 6 maanden met relatief weinig traantjes kunt begeleiden bij het in slaap vallen.

Een deel van de baby’s ouder dan 6 maanden blijft een stevige Reset Knop nodig hebben als troost boost om in slaap te kunnen vallen. Een ander deel kan echter getroost worden met een 30 seconden ritueel in het bedje. Hieronder staan twee voorbeelden van een 30 seconden ritueel in het bedje van je baby weergegeven.

Voorbeeld 1:

  • Op een stoel naast je baby gaan zitten en bijvoorbeeld steeds dezelfde geruststellende woorden met tussenpozen fluisteren, terwijl je over het hoofdje van je baby aait. Daarna verlaat je de kamer en blijf je op gehoorsafstand. Bij peuters pas je meer stilte toe tijdens het 30 seconden ritueel. Je kan ervoor kiezen om alleen bij het afscheid iets geruststellends te fluisteren, zoals “Lekker slapen”.

Voorbeeld 2:

  • Op een stoel naast je baby zitten en met een hand stevig de buik van je baby omklemmen. Eventueel schud je daarbij zachtjes met je hand je baby met korte snelle stootjes heen- en weer: Herhaaldelijk 5 seconden schudden, 5 seconden pauze, enzovoorts. Je kan daarbij steeds weer het zelfde liedje neuriën of fluisteren, maar je mag ook stil zijn.

Op pagina 25 lees je waarom er voor een Reset Knop gekozen is die 30 seconden duurt. 

Dit stappenplan werkt het best bij baby’s die al op de jonge leeftijd goede slaapgewoonten hebben ontwikkeld via deze website. Als je baby ziek is, kun je beter geen gebruik maken van deze methode. Je baby heeft dan vaak meer troost nodig. Je kunt het stappenplan weer oppakken zodra je baby beter is.

Het stappenplan is bedoeld voor baby’s ouder dan 6 maanden die na het slaapritueel niet in slaap willen komen of midden in de nacht wakker worden.

Je kunt dus kiezen voor de Reset Knop of een 30 seconden ritueel in het bedje van je baby. Voor het gemak wordt hieronder alleen de Reset Knop vermeld.

Stap 1.
Je voert de Reset Knop uit voordat jij je baby wakker in bed legt. De Reset Knop is dan het laatste onderdeel van het slaapritueel.

Stap 2.
Wacht ongeveer 2 á 3 minuten. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen die verschillende acties van je vragen:

  • Als je baby na 2 á 3 minuten nog aan het huilen is in plaats van jengelen, maak dan gebruik van de Reset Knop. Ga vervolgens door naar stap 3.
  • Als je baby meer aan het jengelen is dan huilen, vervolg je het wachten tot 5 minuten na start van het stappenplan. Ga daarna door naar stap 3.
  • Als je baby binnen 2 á 3 minuten een huilpauze heeft genomen van +/- 5 seconden, vervolg je het wachten tot 5 minuten om je baby de kans te geven in slaap te vallen. Ga daarna door naar stap 3.
  • In alle bovenstaande situaties kan je het beste meteen van de Reset Knop gebruik maken als zich het volgende voordoet; je baby gaat na een huilpauze harder huilen en het harde huilen houdt langer aan dan 10 seconden. Ook als je op enig moment merkt dat je baby overstuur begint te raken mag je meteen gebruik maken van de Reset Knop. Langer wachten dan 10 seconden heeft bij oudere baby’s vrijwel geen zin.

Stap 3.
Als je baby intussen niet in slaap gevallen is, begin dan nog één keer bij stap 1.

Is je baby niet in slaap gevallen nadat je het stappenplan tweemaal doorlopen hebt? Of is je baby een paar dagen prikkelbaarder dan normaal? Dan kun je onderstaande opties (tijdelijk) proberen.

De wachttijd in dit stappenplan geldt voor de gemiddelde baby. Een deel van de baby’s heeft meer tijd nodig. Met name de meer prikkelgevoelige baby’s. Voor die baby’s komt de inzet van de Reset Knop te snel, waardoor het juist een opwekkend effect heeft. Waar in het stappenplan 2 á 3 minuten wachttijd wordt gehanteerd mag je bij de prikkelgevoelige baby 5 minuten afwachten. En waar in het stappenplan een wachttijd van 5 minuten wordt aanbevolen kun je bij de prikkelgevoelige baby 10 minuten hanteren.

Het stappenplan blijven herhalen tot je baby in slaap valt. Het verdient niet de voorkeur om vaak gebruik te maken van deze optie. Met name niet wanneer het daardoor langer dan een half uur duurt voordat je baby in slaap valt.

Sommige baby’s die wat langer nodig hebben om in slaap te vallen, reageren vooral na zes maanden goed op het verlengen van je fysieke aanwezigheid. Leg je baby na de Reset Knop in bed en ga in stilte op een stoel naast het bedje van je baby zitten zonder al teveel oogcontact te maken. Vaak is het dan voldoende om een paar minuten te blijven zitten en de kamer te verlaten voor je baby in slaap valt.

Deze optie kan een paar dagen nodig zijn. Soms kan het voldoende zijn om de optie alleen bij enkele slaapjes te gebruiken. 

Je baby een zogenaamde Power Reset geven. Dat kan met name nodig zijn als je baby overstuur begint te raken. Bij de Power Reset verplaats jij je baby van de slaapkamer naar een minder donkere ruimte. Je wacht nu af tot je baby volledig gekalmeerd is. Tijdens het wachten mag je met je baby heen- en weer lopen of juist in stilte gaan zitten. Doe vooral wat nodig is om je baby te kalmeren. Is je baby gekalmeerd, begin dan weer bij stap 1 van het stappenplan. Heb je vervolgens weer de Reset Knop nodig, gebruik dan de Power Reset. Bij een volgend slaapje gebruik je weer de normale Reset Knop.=

Doe wat jij denkt dat nodig is voor je baby. Bij een volgend slaapje kun je weer bij het stappenplan beginnen.