Het is een hele kunst om je baby met zo min mogelijk traantjes in slaap te laten vallen en tegelijkertijd goede slaapgewoonten aan te leren.  Door de jaren heen zijn daarvoor verschillende methoden ontwikkeld.

Mijn methode ‘Troosten bij het inslapen met de Reset Knop’, is een samensmelting van verschillende bestaande methoden. Evenals veel reguliere methoden bevat het de onderdelen gunstige slaapassociaties, wakker te slapen leggen en je baby met tussenpozen troosten. Het verschil is echter dat er een krachtige troost boost aan toegevoegd is. De zogenaamde Reset Knop. Dat maakt dat de methode naar mijn mening al redelijk snel na de geboorte van je baby toepasbaar is.  

Voor sommige ouders is het tussentijds troosten te stressvol. Een minuut of langer wachten terwijl een baby huilt lokt dan een te grote fysieke en emotionele reactie uit. Het huilen van een baby is biologisch gezien bedoeld om je in actie te brengen: troosten, eten geven, te slapen leggen, enzovoorts. Werkt die reactie bij jou extra goed? Dan is ‘Troosten bij het inslapen met de Reset Knop’ gewoonweg niet iets voor jou. Kijk dan vooral hoe de overige slaaptips op ‘Lekker slapen vanaf de geboorte’ je van pas kunnen komen.

Je kunt je baby de kans geven om de slaap te pakken als je af en toe de zogenaamde ‘Reset Knop’ gebruikt om je baby bij te laten tanken en een troost boost te geven wanneer dat nodig is. In totaal duurt de Reset Knop 30 seconden. Hieronder staan de verschillende onderdelen van de Reset Knop weergegeven.

Stap 1. Haal je huilende baby uit bed. Dat is het belangrijkste onderdeel van de troost boost. Het huilen stopt vrijwel altijd bij deze eerste stap.

Stap 2. Loop heen- en weer met je baby in je armen, eventueel rechtop met het hoofdje van je baby tegen je schouder geleund.

Stap 3. Maak tussendoor korte snelle wiegbewegingen, bijvoorbeeld om de 5 seconden. Je kan daarbij met één hand over het hoofdje van je baby aaien.

Stap 4. Na de eerste 5 seconden zing of neurie je daar ook een liedje bij, zoals ‘Slaap kindje, slaap’. Zing of neurie hetzelfde liedje telkens weer 5 seconden na start van de Reset Knop. Het is daardoor niet ongebruikelijk dat je baby op den duur, wanneer je alle handelingen achter elkaar uitvoert, weer start met huilen als je begint te zingen of neuriën. Dat betekent niet dat je zangtalent wordt afkeurt. Door het liedje weet je baby namelijk stiekem al wat er gaat komen. Hij zal namelijk in bed gelegd worden. In jouw beschermende armen doet hij dan alvast een poging om opgebouwde spanning en frustratie kwijt te raken voor het slapen gaan. Ook dat biedt troost.

Stap 5. Dertig seconden na start van de Reset Knop leg jij je baby weer terug in bed. Ook als je baby nog niet alle spanning kwijt is en dus nog huilt. Je kan nog even een aai over het hoofdje van je baby geven en troostende of kalmerende woorden fluisteren, zoals “Lekker slapen”, of “Je ben veilig”. Daarna loop je weg. Blijf bij voorkeur op gehoorsafstand, zonder dat je baby jou kan zien of horen. Bij sommige slaapjes kun je beter naast het wiegje blijven zitten, dan heeft je baby jouw aanwezigheid nodig. Daarover lees je meer op de volgende pagina.

In slaap vallen met de Reset Knop is alleen bedoeld voor gezonde baby’s die goed op gewicht zijn en goed groeien, die tussen 37 en 42 weken geboren zijn en niet toe zijn aan een voeding wanneer ze in bed gelegd worden. Zieke baby’s kun je met deze methode vaak onvoldoende troosten. Wanneer je baby beter is kun je het stappenplan weer oppakken.

Troost jij je baby alleen met de Reset Knop, dan geeft het een voldoende grote boost voor je baby om even tot rust te komen. Tegelijkertijd is het saai genoeg om te begrijpen dat dit het enige is wat je baby van je kan verwachten. Bij voorkeur troost je niet langer dan 30 seconden, ook als je baby na een paar seconden ongetwijfeld weer begint te huilen. Je baby weet namelijk al wat er gaat komen en zal vaak juist bozer worden wanneer je doorgaat. Je onderbreekt namelijk maar niet het slaapritueel. Je baby is ongetwijfeld pas volledig gerustgesteld als het licht weer aan gaat en hij de slaapkamer uit mag. In sommige situaties is dat echter ook nodig. Op de volgende pagina lees je in welke situaties een dergelijke aanpak met een zogenaamde ‘Power Reset’ ingezet kan worden.

Je kunt het huilen van je baby tijdens het in slaap vallen zoveel als mogelijk beperken. Tegelijkertijd kun je ongunstige slaapassociaties zoveel als mogelijk voorkomen door alleen op de juiste momenten je baby te troosten. Daarvoor is nodig:

  1. Rekening houden met het huilpatroon van je baby, zie paragraaf ‘Huilpatroon’ hieronder.
  2. Een stappenplan voor het gebruik van de Reset Knop.
  3. Een leeftijdsafhankelijke introductie.

     

Bij het in slaap vallen met de Reset Knop is het belangrijk om rekening te houden met het huilpatroon van je baby. Daarmee kun je inschatten op welke momenten jij je baby het beste kan troosten met de Reset Knop. Je kunt het huilpatroon van je baby observeren tijdens pogingen van je baby om in slaap te vallen. Door te luisteren naar het huilpatroon kun je erachter komen of het je baby daadwerkelijk lukt om spanning kwijt te raken. Je kan al gauw merken dat het huilen niet alleen een monotoon geluid is, maar bestaat uit verschillende fasen. Denk aan jengelen, jammeren, huilen, pauzes ertussen, toename in volume en intensiteit van het huilen of alleen heel hard huilen. Neemt het huilen in volume en intensiteit toe, dan is het tijd om te troosten met de Reset Knop.