Waarom worden sommige goed gevoede baby’s vaak wakker in de nacht? En waarom doen sommige baby’s overdag alleen hazenslaapjes? Na het lezen van deze pagina over de slaapcycli van baby’s snap je beter hoe dit kan gebeuren.

De slaap van baby’s bestaat uit verschillende slaapfases die in cycli zijn opgebouwd. Een slaapcyclus van een baby duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. In de onderstaande afbeelding is een lang dutje van baby Bas weergegeven. Je kunt zien dat het dutje uit meerdere slaapcycli van 50 minuten is opgebouwd.

Aan het begin van de slaapcyclus werd Bas wakker in bed gelegd en belandde hij vervolgens in de lichte slaapfase. Halverwege de eerste cyclus was Bas zeer diep in slaap. Aan het eind van de eerste slaapcyclus bevond Bas zich weer in de lichte slaapfase.

In de lichte slaapfase kunnen baby’s wakker worden of opnieuw een slaapcyclus doorlopen. Deze baby was in staat om na de eerste slaapcyclus nog tweemaal een slaapcyclus te doorlopen. Het dutje duurde daardoor in totaal 2.5 uur.

Bij pasgeborenen die nog erg slaperig zijn is de slaapcyclus niet zo herkenbaar. Tussen de vier en acht weken wanneer baby’s meer alert worden kun je de verschillende slaapcycli beter onderscheiden.

Je baby kan pas goed doorslapen als je baby niet gemakkelijk vanuit de lichte slaap gewekt wordt. Op pagina 2 heb je inzicht gekregen in de verschillende slaapassociaties van baby’s. Door je baby met name gunstige slaapassociaties aan te leren, doet je baby hoogstens eventjes zijn ogen open tijdens de lichte slaap.

Verder is het goed om te weten dat baby’s tijdens de lichte slaap allerlei geluiden kunnen maken. Dat kan gaan om kreunen, jammeren en zelfs om huilen. Ze kunnen tijdens de lichte slaap ook veel bewegen en hun ogen even open doen terwijl ze glazig voor zich uit kijken. Als je dit verward met het wakker worden van je baby en je baby dan oppakt, verstoor je de overgang naar de volgende slaapcyclus. Geef je baby dus eventjes de kans om een nieuwe slaapcyclus te pakken.

Sommige baby’s hoeven overdag geen lange dutjes te doen. Deze baby’s hebben genoeg aan af en toe een dutje van drie kwartier. Ze worden na een kort slaapje tevreden wakker en zijn vervolgens niet al na een halfuur jengelig van vermoeidheid. Ze groeien goed en zijn gezond.