Het is niet altijd gemakkelijk om je slaperige baby overdag wakker te maken voor een voeding. Het kan volledig tegen je instinct in gaan. Bovendien kun je overdag zelf ook na een drukke nacht flink toe zijn aan een dutje. Als het je wel lukt om je baby wakker te maken, is het vaak nog moeilijk om je slaperige baby een voldoende grote voeding tot zich te laten nemen. Wat je dan kunt proberen, lees je hieronder.

Niet iedereen voelt zich prettig bij onderstaande adviezen. Voel je vrij om daarin je eigen grens te bepalen. Ook kun je ervoor kiezen één of twee weken te wachten om te zien of het wekken van je baby dan gemakkelijker gaat. Hoe ouder je baby is, hoe wakkerder je baby zal zijn tijdens een voeding.

Bij borstvoeding en flesvoeding:

  • De luier van je baby verschonen voordat je gaat voeden. Van alle handelingen tijdens de verschoning wordt je baby vaak al meer alert. Je kan je baby ook een oppepper geven door tussendoor te verschonen.
  • Verkoeling kan opwekkend werken. Je kunt je baby wat koelen tijdens het voeden door je baby minder of geen kleertjes aan te trekken.

Bij flesvoeding

  • Je baby wiegen in je arm tijdens het geven van de fles. Het wiegen leidt je baby af en biedt troost.
  • Als dat niet voldoende werkt, kun jij je baby in je arm nemen en de fles geven terwijl je met je baby door de verlichte kamer loopt.
  • Verder kan het helpen om de melk op kamertemperatuur te geven in plaats van op lichaamstemperatuur. Dat maakt dat je baby minder snel slaperig wordt tijdens het drinken.

Is je baby alsnog slaperig, dan kun je het volgende proberen:

  • Je kunt je baby op een speelkleed leggen, zodat je baby zichzelf wakker kan trappelen
  • Met een washandje gedrenkt in koud water kort langs de handjes en voetjes van je baby gaan