Leg je baby liever niet pas te slapen als je baby van vermoeidheid begint te huilen. Dan ben je vaak te laat. Wat je kan helpen om het juiste moment te vinden, is om onder andere te bepalen hoe lang je baby maximaal tevreden wakker kan blijven. Hierover lees je meer op deze pagina.

Met de wakkertijd wordt de tijdspanne bedoeld waarbinnen je baby van slaapje tot slaapje tevreden wakker kan blijven; vanaf het moment van wakker worden tot aan het volgende slaapje. Het verschonen, voeden, spelen en knuffelen valt allemaal binnen de wakkertijd. Hoe ouder een baby is, hoe langer hij wakker kan blijven.

De tabel hieronder geeft de gemiddelde wakkertijd van baby’s overdag weer. Je kunt de onderstaande tabel gebruiken als hulpmiddel bij het bepalen van de wakkertijd van je baby.

Tabel 2: Wakkertijd overdag

LeeftijdWakkertijd
0 – 2 weken45 minuten
3 – 6 weken45 – 60 minuten
7– 12 weken60 – 90 minuten
3 – 5 maanden1,5 – 2.5 uur
6 – 12 maanden2 – 3.5 uur

Je bepaalt de tijdspanne waarbinnen je baby tevreden wakker kan zijn door op de vermoeidheidssignalen van je baby te letten. Onder andere de onderstaande signalen zijn vermoeidheidssignalen;

  • Glazige blik, voor zich uit staren
  • Hoofd van je afwenden of wegkijken
  • Een beetje jengelen, jammeren of  kreunen
  • Minder bewegen
  • Gapen 

De vermoeidheidssignalen van je baby kunnen veranderen naarmate je baby ouder wordt. Het kan dan lastiger worden om te bepalen wanneer je baby toe is aan een slaapje. Wordt je baby drukker of lijkt het alsof je baby meer vermaak nodig heeft, dan ben je waarschijnlijk al ver over de maximale wakkertijd heen. Bij een vermoeide baby wordt namelijk het hormoon adrenaline aangemaakt. Daar worden baby’s actiever van. Het kan dan lastiger zijn om je baby alsnog in slaap te krijgen.

Is je baby ziek, dan is de wakkertijd waarschijnlijk een stuk korter dan normaal. Doet je baby een korter dutje dan je van je baby gewend bent, dan is je baby ongetwijfeld ook weer sneller toe aan het volgende slaapje. 

In de ochtend wil een deel van de jonge baby’s vaak weer snel verder slapen na een voeding om de nacht een beetje te verlengen. Vroeg in de ochtend is de wakkertijd daarom vaak korter dan de rest van de dag. In de avond zie je in de eerste drie maanden na de geboorte vaak dat de wakkertijd noodgedwongen opgerekt wordt. Baby’s vallen dan minder makkelijk in slaap.